Wykonanie
Dziś przepis, którego nie zdążyłam opublikować przed Świętami, czyli
jajka faszerowane pesto. Ten włoski przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Polecam na kolejną Wielkanoc lub jako ciekawą przystawkę na spotkania w większym gronie. Smacznego:)6 ugotowanych na twardo
jajek,ok. 1/4 szklanki pesto,2 łyżki
jogurtu greckiego lub
majonezu,kilka
oliwek lub
suszonych pomidorów,2 łyżeczki
orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),opcjonalnie łyżka startego
parmezanuObrane
jajka przekroić na pół, wyciągnąć
żółtka i rozgnieść je widelcem. Połączyć z pesto,
jogurtem i
parmezanem. Farszem nadziewać wydrążone
białka, na wierzch nałożyć plasterki
oliwek lub
pomidorów. Posypać orzeszkami piniowymi i ewentualnie szczyptą
chili.