ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pesto

Jajka faszerowane pesto

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis, którego nie zdążyłam opublikować przed Świętami, czyli jajka faszerowane pesto. Ten włoski przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Polecam na kolejną Wielkanoc lub jako ciekawą przystawkę na spotkania w większym gronie. Smacznego:)
6 ugotowanych na twardo jajek,
ok. 1/4 szklanki pesto,
2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu,
kilka oliwek lub suszonych pomidorów,
2 łyżeczki orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),
opcjonalnie łyżka startego parmezanu
Obrane jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Połączyć z pesto, jogurtem i parmezanem. Farszem nadziewać wydrążone białka, na wierzch nałożyć plasterki oliwek lub pomidorów. Posypać orzeszkami piniowymi i ewentualnie szczyptą chili.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/03/jajka-faszerowane-pesto.html