Wykonanie
Szaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla.
Mięso przechodzi aromatem warzyw i
dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne.

Składniki:podwójna
pierś z kurczakaoliwa pomidorowa
spod suszonych pomidorówsól,
czarny pieprz,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany2 małe
cukinie1 ½ strąka
czerwonej papryki2-3
szalotkiSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę.
Mięso marynujemy w
oliwie pomidorowej,
soli,
czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych
czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu.Warzywa myjemy,
Cukinię kroimy w grube plastry,
paprykę w duże kawałki,
cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z
mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy
ziołami prowansalskimi,
solą i
czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę.Serwujemy z dodatkiem
sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw.