Wykonanie
Nietypowe
pieczywo z dodatkiem
kawy oraz
ciemnego piwa
"Chodził" za mną ostatnio
chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego. Szczęśliwie natknęłam się na przepis Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie na Czarny
chleb na drożdżach .
Kawa i
piwo jako składniki w chlebie? Coś dla mnie! Natychmiast zabrałam się za pieczenie :)W
pieczywie tym czuć gorzkawy posmak
piwa, melasa przełamuje tę gorycz swoją
słodyczą, a
kminek dodaje dodatkowego aromatu.
Kawa i
kakao robią tu w większości za ciemne barwniki, ich smak w finalnym produkcie był dla mnie mało wyczuwalny.W efekcie otrzymałam eksperymentalny
chleb o nietypowym smaku. Na pewno wypiek jeszcze w przyszłości powtórzę!

Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:200g
mąki żytniej - u mnie typ 720150g
mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450150g
mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna, typ 18502 łyżeczki suchych
drożdży [7g] - płaskie1 łyżeczka
soli2 łyżki
mleka w proszku1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
kminku - płaska3 łyżki melasy2 łyżki
oleju275ml
piwa ciemnego
Piwo podgrzać w garnku na małym ogniu do letniej temperatury.Do dużej miski wsypać wszystkie
mąki,
sól,
mleko w proszku,
kakao,
kawę oraz
kminek. Dołożyć melasę oraz
olej, a na końcu wlewać powoli
piwo, całość ciągle mieszając.Wyrabiać ciasto ok.10 minut, aż będzie elastyczne - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami. Na końcu, gdy mikser już się buntował, pomogłam sobie rękoma .Miskę, w której wyrabiane było ciasto, opruszyć
mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto
chlebowe. Ca ł ość odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki kuchennej, na ok. 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.

Po tym czasie chwilę powyrabiać ciasto ręką - aby je odgazować . Uformować okrągły bochenek i umieścić go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej
mąką. Odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem
chleb opruszyć dokładnie
mąką, oraz naciąć
ostrym nożem na krzyż - uwaga, im głębsze nacięcia, tym
chleb się bardziej rozejdzie przy pieczeniu .Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - opcja grzania g ó ra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec ok. 30-35 min - lub do momentu, gdy ostukany spód
chleba wyda głuchy odgłos.Jeśli będzie się z wierzchu zbytnio przypalał, wystarczy nakryć go od góry folią aluminiową.Po wyjęciu z piekarnika, studzić
chleb na metalowej kratce.




