Wykonanie
Kiedyś myślałam, że wykonanie domowej
kiełbasy to długotrwały i żmudny proces. Nic bardziej mylnego. Jeśli macie możliwość skorzystać z maszynki do
mielenia mięsa wraz z dodatkową nakładką - nadziewarką do
kiełbasy połowa pracy już za
Wami.
Potem zostaje tylko doprawić
mięsko, wszystko zmielić i nadziać. Po chwili możecie cieszyć się domową, najlepszą jaką kiedykolwiek jedliście
kiełbasą. Bez konserwantów i glutenu. Same
mięsko! Zapraszam!

SKŁADNIKI: (ok. 15 małych kiełbasek)500 g
łopatki wieprzowej500 g
karkówki wieprzowej100 g
słoniny150 g
wędzonego boczku50 g
cebuliflak wieprzowy (ok. 2 m)3 łyżki
majeranku4 ząbki
czosnku30 g
soli peklowej15 szt
ziela angielskiego5 szt
liści laurowychok. 200 ml lodowatej
wodyPRZYGOTOWANIE:
Łopatkę,
karkówkę i
słoninę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać
majeranek,
sól peklową,
ziele angielskie i
liście laurowe i dobrze wymieszać. Miskę zakleić folią spożywczą i odłożyć do lodówki na dobę.
Boczek i
cebulkę pokroić w kosteczkę i udusić na patelni. Z
mięsa wyciągnąć
ziele angielskie i
liście laurowe po czym zmielić wraz z
czosnkiem w maszynce do
mielenia mięsa. Do
mięsa dodać zawartość patelni i
wodę, wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do nadziewarki.Na maszynkę nałożyć jelito i powoli nadziewać flak mielonym
mięsem. Formować krótkie
kiełbaski. Gotowe odstawić do obeschnięcia, następnie sparzyć lub uwędzić.Jak sparzyć kiełbasę? Delikatnie przełożyć ją do dużego garnka i zalać zimną
wodą. Można dodać
przyprawy tj.
ziele angielskie, czy
liść laurowy. Całość podgrzewać do momentu, aż
woda zacznie wrzeć. Wtedy wyłączamy ogień pod garnkiem,
kiełbasę zostawiamy w gorącej wodzie pod przykryciem przez ok. 15 min. Po tym czasie całość odcedzamy. Smacznego!
