Wykonanie
Dlaczego paszteciki z
ciasta francuskiego ? Uwielbiam
ciasto francuskie na słodko i na słono. Postanowiłam zdobić paszteciki [nazwa może mało ma wspólnego z pasztetem] z nadzieniem, które zwykle robię do
makaronu jako sos. A oto składniki :
ciasto francuskiemięso mieloneser żółty w kawałku
pieczarkicebulasos pomidorowy lub
pomidory bez skórki
olej do smażenia
pieprzsólNa
oleju podsmażam
cebulkę, rozdrobnione
pieczarki, dodaję
mięso mielone i smażę tak długo aż
mięso straci różowy kolor. Następnie dolewam
sos pomidorowy [Adrian często robi sos z
pomidorów w słoiki - taki naturalny, bez zbędnych dodatków] i smażę dalej, aby
mięsko nie było surowe. Sosu oczywiście nie za dużo, bo całość ma tworzyć farsz do pasztecików.Czyli w tym przypadku nie duszę
mięska i
pieczarek tylko smażę tak, aby z farszu troszkę płynu wyparowało. Farsz po usmażeniu odstawiam do ostygnięcia,
potem trę na tarce jarzynowej
ser na wiórki i dodaję do farszu mieszając.Następnie rozwijam
ciasto francuskie i wykrawam nożem do pizzy w miarę równe kwadraty. Mi z jednego ciasta wychodzi 12 kwadratów.Nakładam farsz małą łyżeczką na środek każdego kwadratu, składam na pół dociskając palcem brzegi [aby nic nie wypłynęło] i ozdabiam brzegi widelcem. Paszteciki można również składać w trójkąty.Tak przygotowane paszteciki należy ułożyć na papierze [od
ciasta francuskiego] i zapiekać przez 20 minut, aż będą zarumienione w 200* C.
Paszteciki świetnie smakują z
sosem pomidorowym,
ketchupem, jako dodatek do barszczyku lub też bez jakichkolwiek dodatków. Zapewniam, że są pyszne !