Wykonanie
Zrobienie tego ciasta z pieczeniem zajęło mi jakieś 50 minut. Przygotujcie wszystko tak, żeby było w zasięgu ręki. Rozgrzejcie piekarnik, odmierzcie składniki, przygotujcie 2 miseczki i natłuśćcie foremkę. I do dzieła.


Składniki na małą porcję - piekłam w aluminiowej foremce 6 na 20 cm :2
jajka0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego0,5 szklanki
maślanki naturalnej1 szklanka
mąki pszennej warmińskiej T 500 Młynomag1 łyżeczka
proszku do pieczenia + szczypta ekstra5 łyżek
oleju1 łyżeczka
kakaokilka kropli
olejku rumowegoDodatkowo :szczypta
soli do ubijania
białekolej do posmarowania foremki
mąka do oprószenia foremkiPrzygotowanie :Oddzielam
żółtka od
białek i umieszczam je w oddzielnych miskach. Zaczynam od ubicia
białek ze szczyptą
soli - na sztywną pianę - odstawiam tę miskę na bok. Następnie do
żółtek wsypuję
cukry i miksuję je razem kilkanaście sekund, by się połączyły. Dolewam
maślankę, miksuję do połączenia (uwaga, pryska), po czym stopniowo dosypuję
mąkę i
proszek do pieczenia. Dolewam
olej i
olejek rumowy, miksuję wszystko do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta przekładam ubitą pianę i delikatnie łączę wszystko mieszając łyżką. Następnie do miski po ubitej pianie przekładam połowę ciasta, dodaję do niej
kakao i szczyptę
proszku do pieczenia, delikatnie mieszam. Oba ciasta wykładam na przemian łyżką do natłuszczonej i oprószonej
mąką foremki, a
potem wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).