Wykonanie
Witaminy w szklance soku . A do soku można wrzucić jadalne kuleczki, które absorbują jego kolor i smak. Całość tworzy pożywną i zdrową przekąskę na drugie śniadanie albo podwieczorek. Tapioka może być też bardzo ciekawą bazą pysznego deseru .Ja lubię
buraki w każdej postaci i ich nieco ziemisty smak nie jest dla mnie problemem. Jednak wiele osób tego smaku nie lubi. Jednak jestem pewna, że dzięki połączeniu z
granatem a także zawartości tych mięciutkich, zabawnych kuleczek, przypominających żelki, taki sok wypiją nawet Ci, którzy marudzą nad zwykłym
sokiem z
buraka. Myślę, że zasmakuje i spodoba się nawet dzieciom.Koktajl warzywno
owocowy da się wypić razem z zanurzonymi w nim kuleczkami jeśli macie grube słomki. Jeśli nie to pomóżcie sobie po prostu łyżeczką.

czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania tapiokiskładniki na 2 porcje:2 średnie
buraki ćwikłowe2 większe
marchewki1 średni
owoc granatu1
limonka3 łyżki tapioki w formie dużych kuleczek



W garnku zagotowałam 3 szkl.
wody. Do wrzątku wsypałam suche kuleczki tapioki i gotowałam je na małym ogniu aż napęczniały, zmiękły i zrobiły się przeźroczyste. Wtedy je odcedziłam i przelałam zimną
wodą. Mocno schłodziłam.Warzywa oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Owoce dokładnie umyłam. Z
granatu i
limonki zdjęłam skórę.
Warzywa i owoce przepuściłam przez sokowirówkę i wycisnęłam z nich sok. Do soku wsypałam ugotowaną tapiokę. Podałam po kilku minutach kiedy kuleczki nieco nasiąknęły
sokiem.