ßßß Cookit - przepis na Koktajl warzywno owocowy z tapioką

Koktajl warzywno owocowy z tapioką

nazwa

Wykonanie

Witaminy w szklance soku . A do soku można wrzucić jadalne kuleczki, które absorbują jego kolor i smak. Całość tworzy pożywną i zdrową przekąskę na drugie śniadanie albo podwieczorek. Tapioka może być też bardzo ciekawą bazą pysznego deseru .
Ja lubię buraki w każdej postaci i ich nieco ziemisty smak nie jest dla mnie problemem. Jednak wiele osób tego smaku nie lubi. Jednak jestem pewna, że dzięki połączeniu z granatem a także zawartości tych mięciutkich, zabawnych kuleczek, przypominających żelki, taki sok wypiją nawet Ci, którzy marudzą nad zwykłym sokiem z buraka. Myślę, że zasmakuje i spodoba się nawet dzieciom.
Koktajl warzywno owocowy da się wypić razem z zanurzonymi w nim kuleczkami jeśli macie grube słomki. Jeśli nie to pomóżcie sobie po prostu łyżeczką.
czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania tapioki
składniki na 2 porcje:
2 średnie buraki ćwikłowe
2 większe marchewki
1 średni owoc granatu
1 limonka
3 łyżki tapioki w formie dużych kuleczek
W garnku zagotowałam 3 szkl. wody. Do wrzątku wsypałam suche kuleczki tapioki i gotowałam je na małym ogniu aż napęczniały, zmiękły i zrobiły się przeźroczyste. Wtedy je odcedziłam i przelałam zimną wodą. Mocno schłodziłam.
Warzywa oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Owoce dokładnie umyłam. Z granatu i limonki zdjęłam skórę. Warzywa i owoce przepuściłam przez sokowirówkę i wycisnęłam z nich sok. Do soku wsypałam ugotowaną tapiokę. Podałam po kilku minutach kiedy kuleczki nieco nasiąknęły sokiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/03/koktajl-warzywno-owocowy-z-tapioka.html