Wykonanie
Niełatwo wycisnąć sok z
granatu. Każdy kto próbował dobrze wie jak ciężko uzyskać czysty
napój z mnóstwa drobnych ziarenek. Ale ja mam na to swój pomysł. Kiedy już w łatwy sposób obiorę
owoc granatu jego rubinowe ziarna wkładam do sokowirówki.Wyciskanie
soków z
owoców i warzyw polecam nie tylko na wiosnę. Mając sokowirówkę można to robić cały rok i cieszyć się świeżymi, zdrowymi
napojami. Dostarczają mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dodatek
marchewki poprawia wygląd naszej skóry co zimą i wiosną jest bardzo ważne.

Czytałam o pomyśle wrzucenia ziarenek
granatu do woreczka foliowego i rozgniatania wałkiem przez ścianki. Niestety, nie ze wszystkich ziaren wyciśniemy sok w ten sposób a poza tym ostre pesteczki mogą w trakcie przebić folię i wtedy cały sok się wyleje. A w sokowirówce jest czysto i szybko - pesteczki zostają na sitku a do szklanki spływa czysty sok. Poza tym można od razu dodać do niego sok z innych
owoców albo warzyw wyciskając go w tym samym urządzeniu.Robiąc
soki można składniki dobierać właściwie dowolnie. Można mieszać
owoce i warzywa jakie tylko macie pod ręką i które lubicie. Ogranicza nas tylko wyobraźnia zupełnie tak jak w przypadku miksowanych koktajli .Sok z
granatu,
marchwi,
selera i
pomarańczyczas przygotowania: 10 minutskładniki na 2 porcje:1 duży
granat1 duża
pomarańcza1-2
marchewki1/4
selera korzeniowego
Jak przygotować sok warzywno
owocowy z granatem?Wszystkie
owoce i warzywa dokładnie umyłam.
Granat obrałam ze skórki. Nie trzeba nawet dokładnie bawić się z usuwaniem wewnętrznych błonek bo i tak zostaną odcedzone.
Marchewkę i
selera oskrobałam i pokroiłam na mniejsze kawałki,
pomarańczę obrałam ze skórki. Nie dzieliłam jej na cząstki bo moja sokowirówka ma dużą średnicę podajnika i
mogę część
owoców wkładać w całość.Wrzucałam kolejno
owoce i warzywa do urządzenia i zbierałam sok do podstawionego dzbanka. Kiedy wycisnęłam wszystko sok wymieszałam i podałam do picia od razu po przygotowaniu.Rozwarstwianie się soku przygotowanego z kilku składników jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Wystarczy wymieszać i wypić. Świeży sok jest najbardziej wartościowy zaraz po przygotowaniu - im dłużej stoi tym więcej zawartych w nim witamin ulega degradacji.