ßßß Cookit - przepis na Jak obrać owoc granatu?

Jak obrać owoc granatu?

nazwa

Wykonanie

Lubicie granaty? To owoc, który w środku ma mnóstwo małych pesteczek a każda z nich otoczona jest soczystym, czerwonym miąższem. Lubię ich słodko cierpki smak, ale do niedawna obranie tego owocu i wydobycie z niego jadalnych części było dla mnie problemem. Można przekroić granat na pół i trzymając go nad miską stukać energicznie w skórkę a nasiona wypadną. Tyle, że przy okazji wszystko dookoła jest spryskane sokiem. Znacznie łatwiej posłużyć się ostrym nożykiem a jak to zrobić zobaczcie i przeczytajcie sami.
Kiedy byłam w Toskanii widziałam na obrzeżach winnicy owocujące granatowce.
Granat jest jagodą wielkości jabłka pochodzącą z rośliny o nazwie granatowiec właściwy. Pochodzi z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. W dzisiejszych czasach uprawi się go jednak w wielu krajach świata. Kochaj klimat gorący i suchy. Granatowiec to krzew albo niewielkie drzewko wysokości od 3 do 5 m.
Owoce mają kształt i wielkość podobne do jabłka. Pokryte są skórzastą skórką, łupiną, która zwykle ma kolor purpurowy, czasami biało czerwony lub fioletowy. Na szczycie owocu jest mała pozostałość kielicha kwiatowego. W środku znajdują się ciasno ułożone nasiona, otoczone soczystymi osnówkami - to z nich otrzymuje się sok. Osnówki przeważnie są czerwone, purpurowe, ale bywają też odmiany o zabarwieniu żółtym. Granaty mają słodko-kwaśno-cierpki smak. Zawierają 8–19% cukru, z czego 5–10% to glukoza. Zawierają także białko, kwasy organiczne, głównie cytrynowy od 05–9%, żelazo, wapń, witaminę C oraz fitoestrogeny. Sok z granatu obniża ciśnienie krwi, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antymiażdżycowo.
Jak obrać owoc granatu i wydobyć z niego soczyste nasiona?
Owoc granatu najpierw umyłam dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą bo podróżuje do nas z dalekich krajów i na pewno jest spryskany jakimiś substancjami konserwującymi. Następnie trzymając go w lewej dłoni, kielichem do góry, końcem ostrza nożyka robię nacięcie wokół owocu i zdejmuję odciętą część łupiny - taką czapeczkę.
Następnie nacinam łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych, białych skórek wewnątrz owocu, dzielących go na segmenty.
Odkładam nóż i kładę owoc na talerzu.. Trzymając go w obu dłoniach i obracając delikatnie naciskam starając się rozerwać go na boki. Owoc poddaje się temu zabiegowi i rozdziela właśnie na te części oddzielone białymi skórkami.
Teraz wystarczy tylko usunąć skórki i otrzymujemy duże części zlepionych ziaren, które już bardzo łatwo podzielić na pojedyncze cząsteczki.
Przy obieraniu granatu trzeba tylko uważać żeby nie poplamić się krwistym sokiem. Łatwo się nim opryskać a zostawia ciężkie do usunięcia przebarwienia na skórze i ubraniu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/jak-obrac-owoc-granatu.html