Wykonanie
Jeśli jakimś cudem nie upiekliście jeszcze świątecznej baby, to polecam tę ze względu na fakt, ze nie trzeba jej wyrabiać. Wszystkie składniki
miesza się łyżką, najważniejsze tylko by pozwolić ciastu wyrosnąć.Życzę Wam radosnych, pogodnych Świąt Wielkanocnych - pełnych miłości, szczęścia i Bożej opieki!




Składniki :3 szklanki
mąki pszennej40 g. świeżych
drożdżyszczypta
soli3 pełne łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego100 g.
masła3
żółtka3 pełne łyżki gęstego
jogurtu (typu greckiego)1,5-2 szklanki posiekanych
bakaliiDodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :
Mąkę przesiewam do dużej miski, robię wgłębienie pośrodku.
Drożdże ucieram przez chwilę z łyżeczką
cukru pudru, aż się upłynnią, przelewam do dołka. Do
drożdży dodaję połowę podgrzanego
jogurtu (ma być lekko ciepły) i mieszam wszystko z odrobiną
mąki - przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy
drożdże podrosną dodaję pozostałe składniki (
żółtka,
sól, rozpuszczone
masło, resztę
jogurtu,
cukier puder i
waniliowy). Mieszam wszystko łyżką do połączenia się, dodaję
bakalie, mieszam. Ciasto będzie dość luźne. Przykrywam miskę i znów odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Formę smaruję
masłem, oprószam
mąką. przekładam wyrośnięte ciasto, i ponownie pozwalam mu wyrosnąć. Piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu oprószam babkę
cukrem pudrem.





