Wykonanie
Rozpoczął się czas Wielkiego Postu i chociaż nie jestem osobą religijną to tradycyjnie w niektóre dni staram obywać się bez
mięsa i jeść bardziej postne, proste potrawy. Takie jak dzisiejsza biała polewka. Jest lekko kwaskowa, zawiesista i zaskakująco smakowita. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to mocno zachęcam.Postne danie kojarzy mi się najbardziej z
marynowanym śledziem, podanym z
ziemniakami i
sosem jogurtowym albo
śmietanowym. To właśnie jadało się najczęściej w piątki u mojej Babci.

Kartoflanka na
maślance z
kminkiemczas przygotowania: 20 minutskładniki na 2-3 porcje:4-5
ziemniaków średniej wielkości250 ml
wody250 ml kwaszonej
maślankikilka łyżeczek
śmietany 12-18%1 łyżeczka
kminku w ziarnach1 płaska łyżeczka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soliew. do posypania -
prażona cebulka

Jak zrobić białą polewkę na maślance?
Ziemniaki umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
Mąkę najpierw rozmieszałam z kilkoma łyżeczkami
maślanki a następnie połączyłam z resztą.Garnek postawiłam na niedużym ogniu. Wsypałam na dno ziarenka
kminku i prażyłam przez 3-4 minuty aż zaczęły ładnie pachnieć. Wtedy dorzuciłam
ziemniaki i wlałam gorącą, osoloną
wodę. Gotowałam pod przykryciem aż
ziemniaki zmiękły.Do miękkich
ziemniaków dolałam
maślankę i cały czas mieszając doprowadziłam zupę do wrzenia.
Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałam do garnka. I gotowe bo to bardzo szybka do przygotowania zupa.Białą polewkę podaję posypując
prażoną cebulką, ale można np. posypać ją dowolną
zieleniną.Ja gotuje tę zupę razem z
ziemniakami, ale można
ziemniaki podać oddzielnie - ugotowane, upieczone albo usmażone. Wtedy
maślankę miesza się z
mąką i
wodą, wlewa do podprażonego
kminku i po zagotowaniu zaprawia nieco
śmietaną.