Wykonanie
Sezon na
śliwki jeszcze trwa, więc warto przypomnieć sobie tradycyjne danie jakim są knedle. Razem z moją mamą miałyśmy już od jakiegoś czasu ochotę na te pyszności, dlatego też gdy przyjechałam do rodziców na weekend zabrałyśmy się za robotę. Wbrew pozorom knedle są banalnie proste do przygotowania. My podajemy je zawsze z podsmażoną na
maśle tartą bułką i
cukrem, natomiast A. był zdziwiony i zażądał polania
śmietaną. Także dla każdego coś dobrego, a najlepsze knedle są ze
śliwkami!KNEDLE ZE
ŚLIWKAMI z przepisu "Kuchni Polskiej"

70 dkg
ziemniaków25 dkg
pszennej mąki1
jajosól50 dkg
śliwekZiemniaki umyć, wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić, dodać przesianą
mąkę jajko i szczyptę
soli. W miarę szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3 cm, i wykrawać kawałki grubości 3 cm. Spłaszczać, nakładać na każdy
śliwkę (umyte i osuszone) i zlepiać dokładnie formując kulki.Knedle wrzucać partiami na wrzącą
wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty.Podawać od razu z przesmażoną
tartą bułką lub
śmietaną.Uwaga: knedle można robić także z suszonych
śliwek, wtedy namoczyć je na kilka godzin w wodzie, wyjąć, osączyć i zawijać w ciasto.




Smacznego! :-)