ßßß Cookit - przepis na Ciastka serowe z musem jabłkowym

Ciastka serowe z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Zapomniałam jakoś o tych wspaniałych ciasteczkach - wczoraj była dobra okazja do ich upieczenia, bo wyjeżdżaliśmy i chciałam zabrać jakieś słodkości. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta, przypomina lekko ciasto francuskie, bo rozwarstwia się przy pieczeniu. To ciasto serowe, z dużą ilością masła i twarogu.
Składniki na ok. 45 sztuk :
2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
6 łyżek cukru waniliowego
370 g. zimnego masła
500 g. twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego
mus jabłkowy (prażone jabłka, np. takie)
Przygotowanie :
Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem. Dodaję cukier waniliowy oraz twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym rozwałkowuję je na grubość 3 mm i dzielę na kwadraty 8 x 8 cm. Na środek każdego kwadratu nakładam łyżeczkę musu, a następnie sklejam wszystkie rogi - trzeba to zrobić bardzo solidnie. Ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, można je też posmarować mlekiem, żeby były błyszczące. Piekę ok. 22-25 minut w temperaturze 165 stopni C (termoobieg) lub 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół). Po lekkim przestudzeniu posypuję je pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/01/ciastka-serowe-z-musem-jabkowym.html