Wykonanie
Zapomniałam jakoś o tych wspaniałych ciasteczkach - wczoraj była dobra okazja do ich upieczenia, bo wyjeżdżaliśmy i chciałam zabrać jakieś słodkości. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta, przypomina lekko
ciasto francuskie, bo rozwarstwia się przy pieczeniu. To ciasto
serowe, z dużą ilością
masła i
twarogu.


Składniki na ok. 45 sztuk :2,5 szklanki
mąki pszennej + do podsypania6 łyżek
cukru waniliowego370 g. zimnego
masła500 g.
twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego
mus jabłkowy (prażone
jabłka, np. takie)Przygotowanie :Przesiewam
mąkę do dużej miski, dodaję
masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem. Dodaję
cukier waniliowy oraz
twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym rozwałkowuję je na grubość 3 mm i dzielę na kwadraty 8 x 8 cm. Na środek każdego kwadratu nakładam łyżeczkę musu, a następnie sklejam wszystkie rogi - trzeba to zrobić bardzo solidnie.
Ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, można je też posmarować
mlekiem, żeby były błyszczące. Piekę ok. 22-25 minut w temperaturze 165 stopni C (termoobieg) lub 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół). Po lekkim przestudzeniu posypuję je pudrem.




