Wykonanie
Cała
słodycz tych
ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama
cukru, jest lekkie i kruche.
Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję!
200 gram
mąki pszennej200 gram
twarogu200 gram
masła(czyli po prostu wszystkiego po tyle samo)powidła/marmolada do nadzienia1. Miękkie
masło (czasami w mieszkaniu jest zbyt zimno i
masło pozostaje twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do
mąki i wszystko razem siekamy.2. Dodajemy rozgnieciony widelcem
twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej
mąki.3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej).3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty (około 5x5 cm).4. Na środek każdego kwadratu kładziemy marmoladę/powidła i sklejamy ze sobą przeciwległe rogi.5. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni.