Wykonanie
W dzisiejsze niedzielne popołudnie zapraszam Was na
ciasteczka pięknie pachnące
pomarańczami - moje myśli od razu przeniosły się do
pomarańczowego gaju, skąpanego w słońcu, muskanego delikatnym południowym wiatrem. Upiekłam je z ciasta
serowego, z dodatkiem pysznej
konfitury pomarańczowej ze sklepu Eterno.




Składniki na ok. 50 sztuk :2,5 szklanki
mąki pszennej + do podsypania6 łyżek
cukru waniliowego370 g. zimnego
masła500 g.
twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego
konfitura pomarańczowa, polecam firmę EternoPrzygotowanie :Przesiewam
mąkę do dużej miski, dodaję
masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem. Dodaję
cukier waniliowy oraz
twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym dzielę je na 4 części i każdą rozwałkowuję w prostokąt, mniej więcej na grubość 3 mm. Prostokąt smaruję
konfiturą pomarańczową, pozostawiając wolne brzegi, a następnie zwijam w rulon (wolny brzeg smaruję
wodą, by ciasto się lepiej skleiło). Powstały rulon tnę na
ciasteczka grubości ok. 0,5 cm, układam je na basze wyłożonej papierem (można je jeszcze dodatkowo posypać grubym
cukrem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut.

