Wykonanie
Tak się złożyło, że
makaron "serduszka" zakupiony na Walentynki wykorzystałam dopiero dziś :) 14 lutego miałam w planach przygotować romantyczną kolację, ale jako że zostałam zaproszona na pyszne jedzonko,
makaron zupełnie poszedł w niepamięć. Mawiają, że przez żołądek do
serca i przyznaję, że na mnie takie chwyty zdecydowanie działają, ale dziś mam nadzieję, że
makaron w kształcie
serca rozczuli też mojego Lubego :) Tak naprawdę to chyba najprostsze z najszybszych dań, a zawsze dobrze smakuje i ładnie się prezentuje. Pamiętajmy, że gotowanie
pomidorów powoduje wzrost zawartości likopenu - karotenoidu o właściwościach antyutleniających, zapobiegającemu
między innymi chorobom krążenia i nowotworom. O ile większość warzyw lepiej spożywać w surowej postaci, tak akurat obróbka termiczna
pomidorów jest jak najbardziej korzystna.

Składniki(2-3 porcje):-
Makaron (dowolny rodzaj, najlepiej oczywiście pełnoziarnisty),- 2 puszki krojonych
pomidorów w puszki (jedną z moich puszek stanowiły
pomidory włoskie - z dodatkiem
czosnku i
ziół),- 1
czerwona cebula,- 2 ząbki
czosnku,- kilka/kilkanaście
oliwek (w zależności od upodobania),-
szczypiorek,- dwa plasterki
sera gouda bądź
ser tarty (gouda,
mozzarella...),- ok. 1 łyżka
soku z cytryny,-
przyprawy:
sól morska,
pieprz kolorowy,
pieprz czarny, 1 płaska łyżka bazylii/oregano/ziół prowansalskich, 1 łyżeczka
cukru trzcinowego.Wykonanie:1.
Makaron gotujemy al'dente.2. Kroimy
cebulę i
czosnek. Podsmażamy chwilę na niewielkim ogniu, aby nie przypalić,3. Dodajemy dwie puszki
pomidorów i
przyprawy (zalecam odrobinę więcej
pieprzu, aby nadać odrobinę pikanterii potrawie). Gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut, aby
przyprawy puściły aromat.4.
Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy
serem i dekorujemy
oliwkami oraz drobno posiekanym
szczypiorem. Ja całość lubię skropić
sokiem z cytryny, aby nieco orzeźwić smak.