ßßß
Składniki (na ok. 10 szt.):2 duże, dojrzałe bananypół szklanki soku pomarańczowego lub wody1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowegopół szklanki wiórków kokosowych1 łyżka nasion chia2 szklanki płatków owsianych1/4 szklanki mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej)Nadzienie:250 g suszonych moreli1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub jabłkowego)skórka otarta z połowy cytryny1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Banany rozgnieść na puree, dodać pozostałe składniki i wymieszać.Nadzienie: Morele wrzucić do garnka, zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. (bez przykrycia), aż morele zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać skórkę z cytryny i cynamon, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu zblendować na papkę.Formę o wymiarach 18x21 cm wysmarować tłuszczem. Na dnie równomiernie wyłożyć połowę masy owsianej, na niej nadzienie morelowe i przykryć resztą masy owsianej.Piec przez ok. 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C.Po całkowitym wystudzeniu pokroić na kawałki.