Wykonanie

Dynia! Uwielbiam pieczoną
dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim
stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do
przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem.Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej,
potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam.
Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus
dyniowy.Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą kremową tartę z dyni na kruchym spodzie z
ciasteczek.Propozycja szybka do przygotowania i bardzo smaczna!Polecam!

SKŁADNIKI:- 400 ml puree z pieczonej dyni- 3 łyżki
miodu-
przyprawy tj.
cynamon,
kardamon, odrobina
chili- 4 duże
jajka- 15 kruchych
ciasteczek i 3 łyżki
masła (spód tarty)WYKONANIE:SPÓD:
ciasteczka i
masło zmiksuj mikserem na gładką masę, wylep nią dno formy do tartyMASA:- puree z dyni, zmiksuj z
miodem,
przyprawami i
żółtkami-
białka ubij na sztywno z odrobiną
soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj- wyłóż na spód z
ciasteczek- wstaw do pieca, pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni CWSKAZÓWKA:-jeśli twoje puree z dyni jest dość rzadkie, to dodaj do masy 2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub suchego proszku-
budyń waniliowy



Po upieczeniu tartę całkowicie wystudź i schłodź w lodówce. W ten sposób może być przechowywana max do 3 dni.Smacznego!Pięknego dnia kochani!;-))))