ßßß Cookit - przepis na "Mus czekoladowy na mleku kokosowym"

"Mus czekoladowy na mleku kokosowym"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 kwietnia 2016 r. To właśnie koleżanka z pracy - Ala zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru . Kiedy zaczęła mi opowiadać o zaletach musu na bazie kakao i mleczka kokosowego, delikatnie muśniętego ksylitolem po prosu wiedziałam, że muszę go popełnić. Rzeczywiście deser jest doskonały - rozpływa się w ustach mocno czekoladowy, subtelnie kokosowy - zachwycił wszystkich domowników i gości. Atutem jest prostota jego wykonania. Latem mus podaję z dodatkiem sezonowych owoców np. wiśni czereśni, jagód, czy malin, zimą z kawałkami orzechów prażonych migdałów, suszonych owoców. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy - polecam :-)
Mus czekoladowy na mleku kokosowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 kwietnia .
Aksamitny mus czekoladowy na mleku kokosowym! Deser
dyskretny w swojej prostocie i elegancji :-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz.
Liczba porcji: 3 porcje
Rozmiar porcji: zawartość 1 pucharka (jak na zdjęciu)
Składniki:
kakao : 1/3 szklanki
ksylitol (może być ewentualnie cukier): 1/2 szklanki
mleko kokosowe : 400 ml (1 puszka)
Przygotowanie: w misce delikatnie mieszam suche składniki z mlekiem kokosowym
następnie przez 2 minuty ubijam mieszaninę trzepaczką na wysokich obrotach ]
przekładam do pucharków (miseczek) i odstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godz. ( najlepiej na noc)
Smacznego :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2016/04/mus-czekoladowy-na-mleku-kokosowym.html