Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 kwietnia 2016 r. To właśnie koleżanka z pracy - Ala zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru . Kiedy zaczęła mi opowiadać o zaletach musu na bazie
kakao i
mleczka kokosowego, delikatnie muśniętego
ksylitolem po prosu wiedziałam, że muszę go popełnić. Rzeczywiście deser jest doskonały - rozpływa się w ustach mocno
czekoladowy, subtelnie
kokosowy - zachwycił wszystkich domowników i gości. Atutem jest prostota jego wykonania. Latem mus podaję z dodatkiem sezonowych
owoców np.
wiśni czereśni,
jagód, czy
malin, zimą z kawałkami
orzechów prażonych
migdałów,
suszonych owoców. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę
brandy - polecam :-)
Mus czekoladowy na
mleku kokosowym Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 kwietnia .Aksamitny
mus czekoladowy na
mleku kokosowym! Deserdyskretny w swojej prostocie i elegancji :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz.Łączny czas: 2 godz.Liczba porcji: 3 porcjeRozmiar porcji: zawartość 1 pucharka (jak na zdjęciu)Składniki:
kakao : 1/3 szklanki
ksylitol (może być ewentualnie
cukier): 1/2 szklanki
mleko kokosowe : 400 ml (1 puszka)Przygotowanie: w misce delikatnie mieszam suche składniki z
mlekiem kokosowymnastępnie przez 2 minuty ubijam mieszaninę trzepaczką na wysokich obrotach ]przekładam do pucharków (miseczek) i odstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godz. ( najlepiej na noc)


Smacznego :-)