ßßß
Czasami jest tak, że zostanie nam trochę ryżu z obiadu... Co z nim wtedy zrobić ? Ja z reguły wykorzystuję go do przygotowania sałatki, którą nastepnego dnia zabieram do pracy. W lodówce miałam szynkę, w koszyku na owoce mango... Dodałam ogórek i zrobiłam zielony majonez. Wyszło pysznie !Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu basmati1/2 dojrzałego mango1 zielony ogórek5 plasterków szynki konserwowej1/2 pęczka natkisok z 1/2 cytryny4 łyżki majonezusólpieprzWykonanie:Natkę wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i blednujemy. Następnie dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.Ogórek i mango obieramy. Ogórek kroimy w plasterki, mango w kostkę. Do miski wkładamy ryż, mango, ogórek i pokrojoną na kawałki szynkę, dodajemy zielony majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, sałatkę podajemy posypaną natką.