Wykonanie
Pin It

Jest taki mit o
pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na
razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec.


Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasieProporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cmCzas przygotowania: 12 godzinSkładniki:1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki
płatków owsianych (NIE błyskawicznych)1/2 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
otrębów żytnich1 łyżka
soli1 łyżka
miodu rozpuszczona w odrobinie
wody250 g
mąki żytniej razowej250 g
mąki orkiszowej330 ml aktywnego zakwasu3 szklanki
wodyWykonanie:Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość
wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-12 godzin.Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.