Wykonanie
Pin It
Uwielbiam ciężkie
razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten
chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja !Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-)Składniki:1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki dyni1/2 szklanki
płatków owsianych (NIE błyskawicznych)1/2 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
sezamu1/2 szklanki
otrębów żytnich lub pszennych1 łyżka
soli1 łyżka
miodu rozpuszczona w odrobinie
wody250 g
maki żytniej razowej250 g
maki gryczanej330 ml aktywnego zakwasu3 szklanki
wodyWykonanie:Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość
wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.Ciasto przekładamy do namoczonego, natłuszczonego i posypanego
otrębami garnka rzymskiego lub dużej keksówki i odstawiamy na 10-12 godzin.Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.