ßßß
Oto pyszny chlebek chrupki z dużą zawartością zdrowych ziarenek, korzystnie wpływających na przemianę materii i na przewód pokarmowy. Idealny dla osób dbających o linię i preferujących zdrowy styl życia.Chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga zagniatania, ani długiego wyrabiania. Jego chrupkość jest uzależniona od tego, jak cienką warstwę wyłożymy do foremki przed pieczeniem. Taki chleb jest bardzo pożywny i smaczny sam bez dodatków, ale dodanie serka lub wędliny jeszcze bardziej podnosi jego walory smakowe.Mój chlebek ma kolor szary, gdyż jest w nim duża zawartość żyta, ale jeśli otręby i mąkę żytnią zamienimy na pszenną to będzie bardziej brązowy.
Składniki:100 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pszennej typ 2000100 g płatków owsianych100 g otrębów żytnich lub pszennych100 g płatków jaglanych50 g nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym)50 g siemienia lnianego (u mnie mielone)50 g ziaren słonecznika1 łyżeczka miodu (rozpuścić w odrobinie wody)1 łyżeczka soli500 - 600 ml ciepłej wodyPrzygotowanie:Do suchych składników dodać najpierw 500 ml wody, wymieszać. Ma powstać gęsta zwarta masa, dająca się z trudem mieszać łyżką, do zbyt gęstej dodać więcej wody. Odstawić na około 15 minut.Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go tłuszczem. Na papier wyłożyć masę i uformować cienki placek, wygładzić brzegi i wierzch. Od grubości placka zależy jego chrupkość, cienka warstwa bardziej się wypiecze i będzie bardzo chrupka (trzeba tylko uważać by nie była za twarda). U mnie była warstwa 1 cm i chlebek z wierzchu był chrupki, a w środku delikatnie wilgotny, według mnie w sam raz.Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 10 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i pokroić go w foremce na niezbyt duże prostokątne kawałki. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 160 stopniach C następne 30 minut.Po upieczeniu odkleić papier i wystudzić chlebki na kratce.