Wykonanie
Pin It

Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni orientalnej, a dokładnie z kuchni tunezyjskiej. Szakszuka oznacza bałagan. Ja tu bałaganu nie widzę, natomiast samo słowo brzmi cudnie. Oczywiście jej rodzajów jest mnóstwo. W zależności od tego z jakiego państwa zechcemy wykorzystać przepis na nią, jej składniki będą się nieco różnić. To idealna propozycja na wspólne leniwe śniadanie.Do jej przygotowania użyłam
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego
oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko
oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne.Czas przygotowania: 3 0 minutSkładniki:1
cebula1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki ziarenek kuminu
olej rzepakowy1 puszka pokrojonych
pomidorów bez skórki2 duże wiejskie
jajka2 plasterki
fetypłatki chilisólnatka pietruszkiWykonanie:
Cebulę i
czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie
czosnek i
cebulę, smażymy aż
cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy
pomidory,
płatki chili i
sól. Smażymy bez przykrycia, aż
pomidory odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po
jajku i dodajemy pokrojoną w kostkę
fetę. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż
białko się zetnie, a
żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną
natką pietruszki i od razu podajemy.