Wykonanie
Pin It
Ostatnio zaczęło się dużo mówić o tym jak kaloryczne i mocno przetworzone są
płatki śniadaniowe, po które często sięgamy my i nasze dzieci. Dlatego ostatnimi czasy na moim blogu pojawia się coraz więcej przepisów na zdrowe śniadania. Moje dziecięce
mleczne śniadania, to była
kasza manna,
makaron na
mleku lub właśnie owsianka. Koniecznie bez kożucha ! Owsiankę możemy przygotować wcześniej i przechowywać ją pod przykryciem w lodówce.
Czas przygotowania: 5 0 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:3/4 szklanki
płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych)1,5 szklanki
mlekaszczypta
soli1/2 łyżeczki
masłamiód do smakuziarenka z 1/4
granatu1 dojrzałe
kiwiWykonanie:Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy
mleko, dodajemy
płatki,
sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż
mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy
płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Dodajemy
masło i mieszamy.
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do owsianki, dodajemy
cukier i ziarnka
granatu, mieszamy. Od razu podajemy.