ßßß
Ostatnio zaczęło się dużo mówić o tym jak kaloryczne i mocno przetworzone są płatki śniadaniowe, po które często sięgamy my i nasze dzieci. Dlatego ostatnimi czasy na moim blogu pojawia się coraz więcej przepisów na zdrowe śniadania. Moje dziecięce mleczne śniadania, to była kasza manna, makaron na mleku lub właśnie owsianka. Koniecznie bez kożucha ! Owsiankę możemy przygotować wcześniej i przechowywać ją pod przykryciem w lodówce.
Czas przygotowania: 5 0 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych)1,5 szklanki mlekaszczypta soli1/2 łyżeczki masłamiód do smakuziarenka z 1/4 granatu1 dojrzałe kiwi
Wykonanie:Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Dodajemy masło i mieszamy.Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do owsianki, dodajemy cukier i ziarnka granatu, mieszamy. Od razu podajemy.