ßßß
Zapraszam na pyszne i zdrowe śniadanie z sezonowymi owocami. Dziś, jako dodatek do płatków owsianych wybrałam dla Was pyszne i soczyste mango oraz zdrowe i apetyczne ziarenka granatu. Wszystko uzupełnia kokosowy aromat wiórków. Mówię Wam pycha !
Czas przygotowania: 5 0 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych)1,5 szklanki mlekaszczypta soli1/2 łyżeczki masłabrązowy cukier do smaku2 łyżki wiórków kokosowych1/2 szklanka pokrojonego mangoziarenka granatuwiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, wiórki kokosowe, sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Dodajemy masło, cukier i mieszamy.Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy mango i ziarenka granatu, posypujemy kokosem.