Wykonanie

Na tegoroczne święta wielk anocne z rob i łam pasztet wegetariański z czerwonej soczewi cy i
kaszy jaglanej, z dodat kiem
grzybów i mielonych mi gdałów. Przepisem dzielę się dopiero teraz, ale na pew no sprawdz i się też po świ ętach ;) Jest bardzo smaczny, w ilgotny i cał kiem pikantny. Do te go prosty w przygotow aniu - s
oczewicy i kas zy jaglanej nie trzeba rozdrabniać w blenderze,jed ynie
cebul ę, ale myślę, że można ją zamiast tego tylko drobno posieka ć.Pasztet z
czerwonej soczewicy i
kaszy jaglanej- 250g
czerwonej soczewicy- 100g
kaszy jaglanej- 15 suszony ch
grzybów- 3 łyżk i o leju + do posmarowania- 5
cebul (350 g)- 3 ząbk i
czosnku- 1 łyżk a
octu balsamicznego- 1 łyżeczk a
chili w proszku- s ól- 2 łyżeczki
majeranku- 1 łyżeczk a
słodkiej papryki- 50g mielonych
migdałów + do posypania1) Ugotować czerwon ą
soczewicę, aż le kko się rozpad nie.2) Ugot
ować kaszę jaglaną razem z
suszonymi grzybami.3) Na 1 łyż ce
oleju us ma żyć pos iekaną
cebulę, raz em z posiekanym
czosnkiem,
octem balsamicznym,
chili w proszku, sz czyptą so li,
majerankiem i
słodką papryką.4) W blenderze zmiksować
cebulę z 2 łyżk ami
oleju, wymieszać z po zostałymi składnikami i doprawić do smaku
solą.5) Dużą keksówkę posmarować
olej em i posypać mielonymi
migdałam i.6) Przeł ożyć do niej masę, wyrównać i piec w te m peraturze 200 st. C przez 1 godzinę.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba p orc ji : 15Kaloryczność jednej p orcji: 130 kcal