Wykonanie

Komosę znam i cenię od dawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie
mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do
grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne
białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż, ale są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3).Na rynku dostępne są trzy rodzaje komosy, sprzedawanej jako coś w rodzaju
kaszy:biała - najpopularniejsza, charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkim smakiemczerwona - zachowuje lepszy kształt po ugotowaniu niż biała, najbardziej wartościowa pod względem składników mineralnych i błonnikaczarna - najrzadsza, bardziej ziemista i słodsza niż białaDo dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej, ale z powodzeniem możecie użyć innej odmiany. Polecam szczególnie na leniwe, niedzielne śniadanie, kiedy nie musimy się spieszyć z przygotowywaniem posiłku. W połączeniu z warzywami powstaje pyszny posiłek, który świetnie nadaje się na przełamanie porannej rutyny - nie samą owsianką i kanapkami człowiek żyje :)Składniki (3 porcje):3
marchewki, pokrojone w plastry/kostkę1/2
czerwonej cebuli, posiekanej1 pokrojona w paski
papryka - ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej200 g
pieczarek, pokrojone2 ząbki
czosnku, przepuszczony przez praskę1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej1 szklanka
bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości
kostki rosołowe2
jajka sadzoneszczypiorekkilka kropli
olejusól i
pieprz do smaku1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż
marchew,
cebulę,
paprykę,
pieczarki i
czosnek.2. Wlej połowę
wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.3. Dopraw
solą i
pieprzem, dodaj surową komosę, wlej
bulion.4. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż quinoa będzie gotowa. W tym czasie usmaż
jajka.5. Po ugotowaniu nałóż na wierzch
jajka, posyp
szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik281 kcal15 , 8 g6 , 7 g43 g11,3g
