Wykonanie

Dziś trochę inny hummus, bo z
fasoli zamiast
ciecierzycy. Do tego sporo sypkich dodatków, wyszła więc wersja na bogato. To świetny dodatek do
chrupkiego chleba (zawsze sprawdzajcie skład!), kanapek lub pasków z
surowych warzyw.Hummus (kilka porcji):240 g ugotowanej,
białej fasoli3 łyżki
oliwy z oliwek/ulubionego
oleju nierafinowanego + trochę do skropienia1/2 małej główki pieczonego
czosnku1 łyżka
sezamuszczypta
soli i
pieprzuopcjonalnie 1-2 łyżki
wody dla uzyskania gładkiej konsystencjiDodatki:1/2 łyżki suszonej, mielonej
cebuli1/2 łyżeczki suszonego, mielonego
czosnku1 łyżka
sezamu prażonego (użyłam białego i czarnego pół na pół)1/2 łyżki
maku1/2 łyżeczki
czarnuszki1.
Fasolę,
oliwę,
sezam i pieczony
czosnek zmiksuj blenderem na puree.2. Wyjmij z blendera, dodaj
sól,
pieprz oraz 3/4 dodatków. Następnie wymieszaj.3. Przełóż do miseczki,
skrop odrobiną
oliwy z oliwek i posyp resztą dodatków


Energia(całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik677 kcal22 , 5 g43 , 5 g51 , 6 g20 g
