ßßß Cookit - przepis na Hummus z białej fasoli

Hummus z białej fasoli

nazwa

Wykonanie

Dziś trochę inny hummus, bo z fasoli zamiast ciecierzycy. Do tego sporo sypkich dodatków, wyszła więc wersja na bogato. To świetny dodatek do chrupkiego chleba (zawsze sprawdzajcie skład!), kanapek lub pasków z surowych warzyw.
Hummus (kilka porcji):
240 g ugotowanej, białej fasoli
3 łyżki oliwy z oliwek/ulubionego oleju nierafinowanego + trochę do skropienia
1/2 małej główki pieczonego czosnku
1 łyżka sezamu
szczypta soli i pieprzu
opcjonalnie 1-2 łyżki wody dla uzyskania gładkiej konsystencji
Dodatki:
1/2 łyżki suszonej, mielonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku
1 łyżka sezamu prażonego (użyłam białego i czarnego pół na pół)
1/2 łyżki maku
1/2 łyżeczki czarnuszki
1. Fasolę, oliwę, sezam i pieczony czosnek zmiksuj blenderem na puree.
2. Wyjmij z blendera, dodaj sól, pieprz oraz 3/4 dodatków. Następnie wymieszaj.
3. Przełóż do miseczki, skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp resztą dodatków
Energia
(całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
677 kcal
22 , 5 g
43 , 5 g
51 , 6 g
20 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/02/hummus-z-biaej-fasoli.html