Wykonanie
D omowy
chleb od zawsze kojarzył mi si ę z leniwymi, sobotnimi porankami . Czasem, gdy nikt się nie śpie szy, można w spokoju zjeść śniadanie i tak po prostu cieszyć si ę chwilą. Dziś wraca m do tego wspomnienia piekąc sobie swój własny, domowy
chleb. Co prawda dziś nie sobota, ale cóż :) Chl eb orkiszowy raz dobrze sprawdza się podczas diet odchudzających, zapewnia sporą dawkę błonnika oraz zdrow ych tłuszczy. Mo żna jeść bez wyrzutów sumienia ( choć w umiarkowanych ilościach oczywiście :)przepis na keksówkę o wymiarach 30cm x 12cm
320g
mąki orkiszowej80g
mąki pszennej20g świeżych
drożdży300ml letniej
wodyłyżka
oliwy1/2 łyżeczki
cukrułyżeczka
soli50g
nasion słonecznika50g
siemienia lnianegołyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziegołyżeczka
suszonej pietruszkiDo niewielkiej miseczki przełóż
drożdże, dodaj pół łyżeczki
cukru, 2 łyżki
mąki i 50ml ciepłej
wody. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 8 minut.W dużej misce wymieszaj
mąkę orkiszową,
mąkę pszenną,
sól,
przyprawy,
ziarna słonecznika oraz
siemię lniane. Całość wymieszaj dokładnie. Gdy
drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałych składników, następnie dodaj także
oliwę i pozostałą
wodę. Całość zagnieć dokładnie. Pamiętaj, że im dłużej wrabiasz ciasto tym lepiej :) Po wyrobieniu odstaw ciasto na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je wyrób, przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Na koniec podnieś temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 40 minut.Po upieczeniu wyjmij
chleb z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Chleb najlepiej upiec wieczorem i pokroić go dopiero rano, wtedy nie będzie się kruszył :)Smacznego :)