Wykonanie
Dzień dobry!Jeśli
śledzicie blogi kulinarne, macie własne przydomowe ogrody lub po prostu byliście w jakimś parku na pewno zauważyliście, że właśnie trwa sezon na jedne z najbardziej aromatycznych kwiatów! To małe, niepozorne, czasem bardziej fioletowe, czasem mniej kwiaty o zniewalającym zapachu. Jak tylko zobaczyłam, że kwitną to zaczęłam na nie polować. Nie
powiem, ale odwiedziliśmy kilka lasów z marnym skutkiem ;-). Mimo wszystko udało się znaleźć odrobinę kwiatów, z których udało mi się przygotować
nalewkę,
dżem i te pięknie prezentujące się, słodkie, fiołkowe babeczki :-).

Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej300 g
mleczka kokosowego1
jajko130 g
cukru (można wykorzystać
cukier fiołkowy)5 łyżek
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
syropu lub
nalewki fiołkowejKrem:300 ml
śmietany kremówki 30%250 g
serka mascarponekilka łyżek
cukrufiołki wonne
dżem fiołkowyWykonanie:Z podanych składników przygotowujemy ciasto na muffinki. Do składników mokrych stopniowo dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
sodą.Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Studzimy w uchylonym piekarniku.Z wystudzonych babeczek wycinamy środki za pomocą specjalnego plastikowego przyrządu. W powstałe otwory nakładamy
dżem fiołkowy.Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej
serek mascarpone i
cukier. Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki za pomocą ozdobnej tylki.



Na koniec każdą babeczkę dekorujemy kwiatami fiołków wonnych.

Smacznego!