Wykonanie
Świeże i chrupiące
rzodkiewki to dla mnie bez dwóch zdań mocno wiosenny akcent. Najlepiej smakują zerwane z przydomowego ogródka, lecz niestety w dużym
mieście skazana jestem na te sklepowe. Za oknem co prawda wiosny nie widać, ale postanowiłam przywołać ją poniższym przepisem. Faszerowane
rzodkiewki to miniaturowa przekąska, która nie tylko cieszy oko, ale też sprawdzi się na różne okazje. Składniki bez problemu znajdziemy pod ręką, w naszej lodówce. Warto więc poświecić chwilę czasu, by podarować sobie odrobinę wiosny na talerzu. ;)
Składniki:5-6
rzodkiewek4 kopiate łyżeczki
serka śmietankowego1 łyżeczka
majonezukilka gałązek
szczypiorkukawałek zielonego
ogórkapieprz,
sóldo dekoracji:
kiełkiszczypiorekPrzygotowanie:
Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy liście, zostawiając 1 cm wystających gałązek. Następnie kroimy je na połówki i wykrawamy dołek w białej części.W osobnej miseczce łączymy
serek,
majonez, posiekany
szczypiorek oraz pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
ogórek. Farsz nakładamy na
rzodkiewki, a całość dekorujemy
szczypiorkiem oraz
kiełkami.Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy z wykorzystaniem
rzodkiewki znajdziecie w dziesiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).