Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w
winie śliwkami, otulone
wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi
pieczarkami i
żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z
kaszą. Polecam.

SKŁADNIKI :2
polędwiczki wieprzowe, jak największe10 suszonych
śliwek1 szklanka wytrawnego,
czerwonego winasól,
pieprz,
papryka słodka do smaku
majeranekplastry
wędzonego boczku4 łyżki
olejuDODATKOWO :250 g małych, twardych
pieczarek2 łyżki
oleju2 łyżki gęstej
śmietany 18 %
sól,
pieprz do smakuszczypta
ziół prowansalskichkoperekodrobina
żurawiny do sosuPRZYGOTOWANIE :
Śliwki zalewamy
winem i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie je odcedzamy (
wino zostawiamy ).
Polędwiczki przecinamy na pół, w każdej połówce robimy, w środku nacięcie nożem. W otworki wpychamy po 3-4
śliwki,
polędwiczki doprawiamy do smaku.
Boczek tniemy na cienkie paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką.Na patelni rozgrzewamy
olej i podpiekamy
polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy
wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki.
Pieczarki kroimy, podpiekamy na
oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść
żurawiny, dodajemy
śmietanę i pokrojony
koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe.Na półmisek układamy porcję
pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy
żurawiną i
koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego.

