Wykonanie
Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z
ciasta filo na słodko lub słono z
sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z
twarożkiem,
pistacjami i
miętą. Zamiast
ciasta filo użyłam
ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie.

SKŁADNIKI :1 opakowanie
ciasta francuskiego300 g
twarogu tłustego2 łyżki
cukrugarść pokrojonych liści
mięty100 g
pistacji drobno pokrojonych
LUKIER :1/4 szklanka
cukru1/2 szklanka
wodyorzechy do posypaniaPRZYGOTOWANIE :Z
cukru i
wody gotujemy
syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia.
Twaróg mieszamy z
cukrem,
pistacjami i drobno pokrojoną
miętą.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem.Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.
Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy
orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.Smacznego.
