Wykonanie
Mięta pieprzowa to aromatyczne, łatwe w uprawie
zioło o leczniczych właściwościach. Wspomaga ona trawienie i działa bakteriobójczo. Stosowana w kuchni w postaci herbatek,
syropów i jako dodatek do
napojów. Dzisiaj przedstawię Wam najprostszy i najsmaczniejszy
syrop miętowy. Poddany pasteryzacji będzie idealnym dodatkiem do zimowych
herbat. Natomiast w lecie, w upalne dni dodany do zimnej
wody sprawdzi się jako orzeźwiająca,
miętowo-cytrynowa lemoniada .Porcja na 4 butelki 300 mlSkładniki:2 litry
wody,pół kg
cukru,30 gałązek
miętyPrzygotowanie:
Wodę zagotować z
cukrem, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Listki
mięty oberwać z gałązek dodać do zagotowanej
wody z
cukrem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić listki
mięty.Butelki i zakrętki dokładnie wyparzyć. Przelać gorący
syrop i zakręcić butelki. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wstawić słoiki, wlać
wodę do 1/3 wysokości słoików. Pasteryzować ok. 15 min od momentu zagotow ania.