Wykonanie
Jajko w koszulce to jeden z najłatwiejszych i najmniej kalorycznych sposobów na przyrządzenie
jajka.
Jajko w koszulce jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy hamburgerów.Można go podać do toastów czy też do
fasoli z
kiełbasą i pieczonymi
pomidorami.Świetnie będzie smakować z warzywami z grilla lub z warzywami na parze.Jeśli szykujecie brunch,
jajko w koszulce możecie podać z muffin, chrupiącym
bekonem lub
szynką i sosem Berneńskim lub
sosem holenderskim.
Jajko w koszulce są podstawą do
jajek po benedyktyńsku.Nie wiem skąd się wzięło przekonanie, że
jajko w koszulce jest trudne do zrobienia?Wystarczy tylko garnek z
wodą i odrobina
octu!Mój poradnik jak zrobić
jajko w koszulce krok po kroku został przygotowany specjalnie dla tych, którzy nie
mieli wcześniej do czynienia z takim podaniem
jajka.Zapraszam ;-)

Składniki:
jajkowoda2 łyżki
octu winnego jasnegoPrzygotowanie:
Jajka zawsze muszą być świeże, w ten sposób lepszy jest wynik końcowy.Jeśli użyjemy najświeższych
jajek, nie będzie trzeba używać
octu ...
białko koaguluje się natychmiast.Do
jajka w koszulce trzeba wybrać odpowiedni garnek.Garnek powinien być niski i szeroki. Musi pomieścić około 1,5 litra
wody, musi być w garnku co najmniej 10 cm wysokości
wody.
Jajko n ie może dotykać w żaden sposób dna.W ten sposób będzie swobodnie pływać w garnku.Wlewamy do garnka 1,5 litra
wody.Jeśli chcemy, aby zadanie było łatwiejsze, dodajemy do
wody 2 łyżki jasnego
octu winnego. Tak też zrobiłam ja.Nie jest to konieczne, ale kwasowość
octu pomaga koagulacji
białka i sprawia, że wykonanie jest łatwiejsze.Możemy użyć również
octu balsamicznego lub
czerwonego wina, zgodnie z własnymi preferencjami, pamiętając jednak, że mogą one lekko zabarwić
jajko.Każdy kucharz ma własną recepturę, niektórzy zalecają 1 łyżk ę
octu na litr
wody, pozostaje tylko poeksperymentować i wybrać najlepsze rozwiązanie.Możemy użyć
sok z cytryny, ale silny smak
cytryny może być lekko wyczuwalny dla niektórych.Niektórzy nawet dodają
soli do
wody, ale lepiej tego nie robić, bo spowalnia to koagulację
białka.Niektórzy kucharze twierdzą, że
ocet daje smak, przez to wiele restauracji, na samym końcu zanurza
jajko w garnku
wody i
soli, aby usunąć smak.Rozbijamy
jajko do osobnej miseczki. Robimy to delikatnie tak aby nie rozwalić
żółtka.

Do waszego wyboru należy metoda!Mieszamy
wodę w garnku w taki sposób żeby powstał w garnku mały wir
wodny.
Woda nie powinna wrzeć! Zmniejszamy ogień i gotujemy powoli.Jeśli macie termometr, temperatura powinna być
między 71 a 82 ° C.Jeśli macie mały garnek, to trochę więcej, bo temperatura trochę spadnie, gdy wrzucicie wasze
jajko.Jeśli temperatura będzie miała 100°C,
jajko będzie twarde i końcowy wynik byłby nie do przyjęcia nawet dla najgorszego kucharza.Wlewamy delikatnie rozbite
jajko do garnka z gotującą i „kręcącą” się
wodą.

Dzięki temu
jajko wlewa się w wir
wodny, przez to
żółtko jajka które powinno zostać płynne zostanie otoczone przez ścięte
białko i będzie idealnie okrągłe.Ja używam specjalnego plastiku do robienia
jajka w koszulce, w ten sposób
jajko jest perfekcyjnie okragł e .

Kontynuujemy mieszać delikatnie łyżką, tak aby utrzymać
jajko w ruchu.Gotujemy przez 3 minuty.
Jajko jest gotowe, gdy
białko jajka będzie całkowicie zakrzepłe i koloru białego, natomiast
żółtko jest nadal miękkie w środku.Wyjmujemy
jajko z
wody, pomagając sobie łyżką cedzakową. Usuwamy nadmiar
wody, następnie umieszczamy je na talerzu .

Niektórzy kucharze polecają zanurzyć
jajko w zimnej wodzie, a następnie je wysuszyć, inni zanurzają je na 30 sekund w
soli i gorącej wodzie, następnie suszą na suchej szmatce.Jeśli
białko jajka nie jest regularne i dokładne, można sobie pomóc nożem lub nożycami kuchennymi i usunąć nadmiar.Jeśli macie ochotę to polecam kupić taki prosty plastik do
jajka w koszulce, przez to
jajko wychodzi zawsze perfekcyjnie.Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)