Wykonanie
Zapraszam na prosty i szybki sposób przygotowania dania z mulami.Tym razem są to mule mrożone, co ułatwia nam pracę jak i skraca czas przyrządzenia uwielbianych przez nas pachnących morzem
małży.Jedyne, na co musimy zwrócić uwagę to bardzo krótki czas na przygotowanie sosu i ugotowanie
makaronu Conchiglie al dente.I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać.Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;)Propozycje na inne dania z mulami : Mule w
białym winie ; mule i
krewetki ; mule w sosie
curry .Składniki:500 g mrożonych muli bez skorupek500 g
makaronu Conchiglie2
szalotki4 ząbki
czosnku200 ml cydru300 ml słodkiej
śmietankisól morskabiały pieprz1 pęczek świeżej
natki pietruszki1 łyżka
oliwy80 g
masła1
cytrnaWykonanie:Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z
wody.Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem, wrzucić posiekane
szalotki i
czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić
solą i
pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania.Kolejna czynność to dodanie
śmietanki oraz świeżo wyciśniętego
soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się składników.Na koniec dodać ugotowane al dente conchiglie, zasypać posiekaną
natką pietruszki, wymieszać, podawać.
Smacznego !