Wykonanie

Bardzo dobry sposób na przekąskę w ciągu dnia, posiłek do szkoły, do pracy, na uczelnie, lunch czy też lekką kolację.Na inne danie z
cukinii gotowanej w roli głównej zapraszam tutaj.Składniki:2
młode cukinie1 puszka
tuńczyka1 garść
suszonych pomidorów1 garść
oliwek1 miękkie
awokado1 garść świeżej
bazylii1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzu1 łyżka ciemnego
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczeniaWykonanie:
Cukinie umyć, ugotować w całości w wodzie - czas gotowania około 5 minut (wersja bardziej jędrna). Zahartować w zimnej wodzie. Pokroić w dowolne kawałki, ułożyć na półmisku.
Awokado wydrążyć ze skorupki, pozbyć się pestki, pokroić, dodać do
cukinii, w kolejności
tuńczyk,
oliwki lekko rozgnieść, rozsypać na
sałatce,
suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać. Na koniec świeże liście
bazylii, odrobina
soli morskiej oraz
pieprzu. Przed podaniem skropić
octem balsamicznym i
oliwą.

Smacznego