ßßß Cookit - przepis na Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem

Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret.
Proporcje dla dwóch osób.
Zapraszam.
Składniki:
2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej
2 pomarańcze
2 łyżki uprażonego sezamu
1 garść posiekanego szczypiorku
Sos winegret:
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka musztardy dijon
1 szczypta soli
1 szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Buraki umyć, osuszyć, każdy z osobna owinąć folią aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach około 1 godziny i 30 minut, sprawdzając w międzyczasie stopień upieczenia.
Po wystygnięciu buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry, ułożyć na talerzach. Pomarańcze umyć, wyfiletować, ułożyć na buraczkach, a następnie plastry sera brie. Całość oprószyć uprażonym sezamem oraz posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Do małej miseczki bądź słoiczka (tak łatwiej) w kolejności dodać oliwę, sok z pomarańczy, łyżeczkę musztardy, miodu, przypraw i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej kremowej emulsji. Delikatnie skropić sałatkę powstałym sosem.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/02/przystawka-na-zimno-z-serem-brie.html