Wykonanie

Pomysł na przystawkę z
trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny
sos winegret.Proporcje dla dwóch osób.Zapraszam.Składniki:2 upieczone
buraki (bio) w folii aluminiowej2
pomarańcze2 łyżki uprażonego
sezamu1 garść posiekanego
szczypiorkuSos winegret:3 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 łyżeczka
musztardy dijon1 szczypta
soli1 szczypta
białego pieprzu1 łyżeczka
mioduWykonanie:
Buraki umyć, osuszyć, każdy z osobna owinąć folią aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach około 1 godziny i 30 minut, sprawdzając w międzyczasie stopień upieczenia.Po wystygnięciu
buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry, ułożyć na talerzach.
Pomarańcze umyć, wyfiletować, ułożyć na buraczkach, a następnie plastry
sera brie. Całość oprószyć uprażonym
sezamem oraz posiekanym świeżym
szczypiorkiem.Do małej miseczki bądź słoiczka (tak łatwiej) w kolejności dodać
oliwę, sok z
pomarańczy, łyżeczkę
musztardy,
miodu, przypraw i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej kremowej emulsji. Delikatnie skropić
sałatkę powstałym sosem.

Smacznego.