Wykonanie

Delikatny
biszkopt, z masą z
bitej śmietany i kajmaku.

SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
Biszkopt idealny :5
jajek¾ szklanka
cukru¾ szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakaoMasa kajmakowa :500 ml
mleka 3,2% tłuszczu130 dag
masła150 dag
cukru1 łyżka
kakaoaromat waniliowy500 ml
śmietany 36%Do dekoracji250 ml
śmietany 36 %
cukier waniliowyłyżeczka
żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej
wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Biszkopt idealny:
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać.
Mąki oraz
kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na 3 blaty.Masa kajmakowa: .
Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać
masło,
kakao oraz
cukier. Gotować cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Odstawić do przestygnięcia,
śmietanę ubici na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodawać przestygnięty kajmak i miksować do chwili połączenia się obu mas.Dekoracja:
Śmietanę oraz
cukier waniliowy ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestygniętą
żelatynę i dokładnie połączyć ze
śmietaną.Masę kajmakową podzielić na trzy równe części, pierwszy blat
biszkoptu posmarować masą kajmakową, przykryci drugim blatem także posmarować masą, przykryci kolejnym blatem, trzeci blat oraz boki
tortu posmarować
bitą śmietaną. Wierzch udekorować, rozetkami z
bitej śmietany oraz masy kajmakowej.