Wykonanie
Tak przyrządzone
krewetki zobaczyłam w programie Roberta Makłowicza . Zgodnie z tym co radził, użyłam greckiej grillowanej
papryki w zalewie octowej. Zalewa w greckich paprykach jest zdecydowanie łagodniejsza niż w
polskich. Najwięcej czasu zabiera obranie
krewetek, poza tym danie szybkie do zrobienia. Jeżeli podamy z niedużą ilością
ryżu, świetnie sprawdzi się jako smaczna przystawka. Bardzo polecam!

składniki (2 małe porcje)ok 500 g surowych, dużych
krewetek3 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1 biała
cebula1
liść laurowy1 -2
papryki pieczone, bez skórki (z zalewy)100 ml białego
wytrawnego wina200 g
pomidorów z puszki1 łyżeczka
białego octu winnego lub do smaku
sólryż do podaniaprzygotowanie
Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone, wyjąć odpowiednio wcześnie z zamrażalnika i rozmrozić, najlepiej w lodówce. Obrać, oczyścić ( poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą
wodą). Możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki. Ja tym razem obrałam
krewetki całkowicie. Możemy też kupić surowe, mrożone, już obrane
krewetki, gotowe do przyrządzenia. Jak obrać
krewetki można zobaczyć tutaj
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki,
paprykę osączyć z zalewy pokroić w paski.W rondlu rozgrzać
oliwę, dodać pokrojoną
cebulę, zeszklić. Dodać
liść laurowy, pokrojone
papryki, wlać
wino, gotować na niewielkim ogniu aż
wino wyparuje. Dołożyć
pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane
krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić do smaku
octem i
solą.Podawać z
ryżem. Smacznego!




