Wykonanie
W obecnych czasach dużo się
mówi o zdrowym odżywianiu. Jesteśmy jak najbardziej za, ale ciężko nam odmówić sobie deserku po obiedzie. Znalazłyśmy przepis na sernik bez
cukru i nie mogłyśmy uwierzyć, że może nam zastąpić słodkie co nieco,
póki go nie zrobiłyśmy. I uwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami!

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczeniaIlość porcji: Duża tortownicaSkładniki:Na spód:2 paczki
ciastek owsianych1 łyżka
masłaNa sernik:500g
ricotty200g
jogurtu greckiego4
jajka3 dojrzałe
banany2 łyżki
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
cukru waniliowegoSok z jednej
cytrynyDodatkowo:300ml
śmietany kremówkiSpód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym
masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy
banany z
sokiem cytrynowym. Można to zrobić widelcem, ale znacznie wygodniej jest blenderem. Następnie dodajemy
ricotte,
jogurt grecki,
jajka,
cukier waniliowy oraz
mąkę. Całość mieszamy przy pomocy blendera, aż do połączenia składników. Wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni Celsjusza (grzanie z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 90 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.Kremówkę ubijamy na
bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego.



