Wykonanie
Zapraszam na pyszny lekki serniczek na Dzień
Matki, podany na równie “pysznym” obrusiku wykonanym przez moją 6-cio latkę w przedszkolu. Technika stencil i parę muśnięć gąbką zaowocowały czerwoną różą specjalnie na maminy blog.

W zeszłym roku była torba na zakupy, a na niej odbite łapki mojej córci, które tworzyły kolorowe słonce.Przedszkolne prezenty, coś z niczego, proste a tak chwytające za
serce. Córcia jest dumna bo mamie podarowała piękną różę, a mama dumna, bo praca córci została uwieczniona na blogu.Zapraszam na
waniliowy serniczek.Tym razem dodałam ubite
białka i wyszedł lekki jak pianka, gdy zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dodajcie całe
jajka.Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie.

Składniki na spód:200 g
ciasteczek80 g stopionego masła/
margaryny KasiaMasa serowa:250 g
serka mascarpone250 g
serka ricottaskórka z 1
cytryny100 g drobnego cukru+ 1
cukier waniliowy2
jajka2 łyżeczki proszku budyniowego, lub
mąki ziemniaczanejPolewa czekoladowaBita śmietana do ozdobyKruszymy
ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z
masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.Masa serowa: ubijamy
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba
serki,
skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy
białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min.Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy
polewą czekoladową i dekorujemy
bita śmietaną.Smacznego