Wykonanie

Składniki :500g
grochu połówek1 spory
batat (300-400g)2 nieduże
marchewki3-4 łyżki
płatków jaglanych2 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki
płatków drożdżowych3-5 łyżek
mąki pszennej pełnoziarnistej
oliwamielony
kminek,
słodka papryka,
biały pieprz,
sólGroch ugotować.
Batata i
marchewki obrać, pokroić na większe kawałki i ugotować do miękkości.
Groch i warzywa zblendować, dodać
przyprawy,
płatki jaglane i
drożdżowe. Zostawić na 15-20 minut, aby
płatki wchłonęły
wodę.Dodajemy
mąkę, masa powinna być dosyć gęsta, nie powinna się lać.Foremkę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy
oliwą.Masę przekładamy do formy, lekko ugniatamy i smarujemy z wierzchu odrobiną
oliwy.Pieczemy w 180 stopniach około półtorej godziny.Odstawiamy do wystygnięcia, zimny pasztet powinien stracić na wilgotności.Pokrojony w plastry polałem powidłem z brusznicy.