Wykonanie
16 października to Światowy Dzień
Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z
płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.

Składniki400g
maki pszennej tortowej200g
maki żytniej razowej40 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soliłyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek30g
płatków słodkiej paprykiSposób przygotowania
Drożdże mieszamy z 50ml letniej
wody, łyżeczka
cukru i łyżką
mąki i pozostawiamy na 15 minut.
Mąki mieszamy z
solą, dodajemy rozczyn,
oliwę oraz około 300ml
wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę
wody. Na końcu dosypujemy
płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż
papryka rozłoży się równomiernie w całej
masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C prze około 35 minut.