Wykonanie
Przedstawiam kolejny przepis na kruche babeczki, tym razem z moją wersją popularnej sałatki Waldorf. :-)
Sałatka gościła już na blogu: TUTAJ . A napełnienie nią kruchych babeczek dało naprawdę ciekawy słodko - słony efekt. Przy okazji wspomnę, że babeczki smakują świetnie napełnione jakąkolwiek
sałatką. :-) To ciekawy i nietypowy sposób na jej podanie.
Kruche babeczki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki250g
margaryny3
żółtka1 łyżeczka
soliSałatka:3 garście czerwonych
winogron1/2 szklanki
płatków migdałów1
filet z kurczaka1/2 pęczka
natki pietruszki5 łyżek
soku z cytryny2-3 łyżki
majonezusól,
pieprz1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki.
Ciastem wyklejamy wysmarowane
margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.2. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki.
Winogrona kroimy na pół,
natkę siekamy.3. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników.4. Gotową
sałatką napełniamy babeczki. Posypujemy
płatkami migdałów.