ßßß
1 arkusz ciasta francuskiego100g wędzonej szynki150g żółtego sera3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka ziół prowansalskich1/2 łyżeczki granulowanego czosnku1 jajko1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem.2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę.3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
