Wykonanie
Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w
miodowo-
sojowym sosie z
sezamem.Fantastyczne, słodko-pikantne
mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego
ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką
kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas
cukinia,
pomidorki cherry i
czerwona papryka).Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki.Koniecznie wypróbujecie :)
SKŁADNIKI650 g
mięsa z
udek kurczaka2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki białego
sezamu1/4 łyżeczki
chiliPRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy
sos sojowy,
miód,
sezam i
chili.
Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno. Doskonałe do obgryzania prosto z patyków :) Smacznego!
Kolejny przepis w wykonaniu mojego
Męża :)