ßßß
Francuski klasyk. Pyszna i prosta - taka właśnie jest ta tarta.Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej szarlotki.Kruchutki spód, a na nim delikatne jabłkowo-śmietankowe nadzienie.Idealna na wszelkie towarzyskie okazje, będzie Wam smakowała również na co dzień. Koniecznie spróbujcie! Jest super!Tarte aux Pommes czyli Alzacka Tarta z JabłkamiSkładniki na formę o śr. 26 cm:Ciasto:200g mąki krupczatki100g masła1 łyżka cukruszczypta soli2 łyżki gęstej śmietanyNadzienie:2 jaja250 ml śmietanki 30%100g cukru pudru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią4 kwaskowe jabłkaWykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i schładzamy w lodówce przez 30 minutCiasto rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 200CNadzienie:Jaja miksujemy z cukrem, śmietanką i cukrami.Na podpieczonym spodzie układamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki.Następnie wylewamy na nie masę śmietankę.Całość pieczemy ca 30- 40 minut w temperaturze 200C
Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry