ßßß Cookit - przepis na Tarte aux Pommes à l'Alsacienne czyli Alzacka Tarta z Jabłkami

Tarte aux Pommes à l'Alsacienne czyli Alzacka Tarta z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Francuski klasyk. Pyszna i prosta - taka właśnie jest ta tarta.
Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej szarlotki.
Kruchutki spód, a na nim delikatne jabłkowo-śmietankowe nadzienie.
Idealna na wszelkie towarzyskie okazje, będzie Wam smakowała również na co dzień. Koniecznie spróbujcie! Jest super!
Tarte aux Pommes czyli Alzacka Tarta z Jabłkami
Składniki na formę o śr. 26 cm:
Ciasto:
200g mąki krupczatki
100g masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
2 jaja
250 ml śmietanki 30%
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 kwaskowe jabłka
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i schładzamy w lodówce przez 30 minut
Ciasto rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 200C
Nadzienie:
Jaja miksujemy z cukrem, śmietanką i cukrami.
Na podpieczonym spodzie układamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki.
Następnie wylewamy na nie masę śmietankę.
Całość pieczemy ca 30- 40 minut w temperaturze 200C
Życzę Wam Smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/02/tarte-aux-pommes-lalsacienne-czyli.html