Wykonanie
Francuski klasyk. Pyszna i prosta - taka właśnie jest ta
tarta.Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej szarlotki.Kruchutki spód, a na nim delikatne
jabłkowo-
śmietankowe nadzienie.Idealna na wszelkie towarzyskie okazje, będzie Wam smakowała również na co dzień. Koniecznie spróbujcie! Jest super!Tarte aux Pommes czyli Alzacka
Tarta z
JabłkamiSkładniki na formę o śr. 26 cm:Ciasto:200g
mąki krupczatki100g
masła1 łyżka
cukruszczypta
soli2 łyżki gęstej
śmietanyNadzienie:2
jaja250 ml
śmietanki 30%100g
cukru pudru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią4 kwaskowe
jabłkaWykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i schładzamy w lodówce przez 30 minutCiasto rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 200CNadzienie:
Jaja miksujemy z
cukrem,
śmietanką i
cukrami.Na podpieczonym spodzie układamy
jabłka pokrojone w cienkie plasterki.Następnie wylewamy na nie masę
śmietankę.Całość pieczemy ca 30- 40 minut w temperaturze 200C
Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry