ßßß Cookit - przepis na Owsiane crumble

Owsiane crumble

nazwa

Wykonanie

Pierwsze co robię po upieczeniu ciasta drożdżowego to wyjadanie kruszonki. Nie ma dla mnie smaczniejszej rzeczy i właśnie z tego powodu często robię crumble- owsiane lub tradycyjne- każde lubię tak samo i każde znika w podobnym czasie. Moja ulubiona wersja to dodatek do jeszcze ciepłych owoców jogurtu oraz miodu. Spróbujecie?
Składniki:
110g płatków owsianych
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki owsianej
70g masła roślinnego
3 jabłka
1 banan
masło orzechowe
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Masło łączymy z cukrem pudrem, mąką oraz płatkami. Przekładamy do miseczki, przykrywamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki.
Owoce obieramy i kroimy- jabłka w kostkę, a banany w plasterki. Przekładamy je na dno wytłuszczonej formy. Delikatnie posypujemy cynamonem oraz cukrem. Dla dodatkowego smaku można dodać w niektórych miejscach masło orzechowe- zapewniam, że warto. Wierzch obficie posypujemy kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i trzymamy w nim przez 25-30 minut, aż góra się zarumieni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/02/owsiane-crumble.html